blog lifestylowy: wnętrza, DIY, kuchnia, podróże, organizacja czasu, sprzątanie, samorozwój, książki, inspiracje, design, decoupage, fotografia,

Świąteczne pierniczki - jak przygotować je szybko i prawie bez wysiłku?+ Przepis



Zastanawialiście sie kiedyś, dlaczego na niektórych przepisach czas przygotowania potrawy wynosi przykładowo 30 min a wam zajmuje to 1h? Jak zorganizować pracę przy pieczeniu świątecznych pierniczków, żeby skrócić do maksimum czas ich wykonania?

Pieczenie pierniczków to fajna zabawa nawet dla dorosłych ale czas spędzany w kuchni czasami bardzo się wydłuża a my nie możemy przerwać wykonywanych czynności w połowie. Znacie to uczucie, kiedy wydaje wam się na początku, że macie mało ciasta i wyjdą z niego maksymalnie 2 blachy pierniczków a potem okazuje się, że ciasto cudownie się mnoży a pierniczki nie mieszczą na blachach.
Co zrobić aby nie zanudzić się podczas przygotowań?

1) Zatrudnij pomocników

Pierniczki przygotowujemy głownie z dziećmi ale tak naprawdę, żeby praca poszła sprawnie potrzebujemy  w tym celu 2 dorosłych osób.

2) Przygotuj sie wcześniej

Planując wykonanie pierniczków w sobotę, zapisz wcześniej jakie produkty musisz kupić. Oszczędzić wtedy niepotrzebnie czas w sobotę jeśli okaże się, że nie masz w domu np. miodu.
Przed właściwym rytuałem wycinania i dekorowania pierniczków możemy przygotować potrzebne składniki i wyrobić ciasto. W niektórych przepisać ciasto musi leżeć przynajmniej pół godziny w lodówce.

3) Wykonuj poszczególne czynności we właściwej kolejności

Jedna osoba rozwałkowywuje ciasto i wycina z niego pierniczki. Druga osoba przygotowuje blachę do ciastek i układa na niej pierniczki. Gdy blacha sie zapełni wkłada pierniczki do nagrzanego piekarnika, po kilku minutach wyjmuje je, wkłada kolejną partię i dekoruje te już wyjęte. Czynności powtarza się. Po upieczeniu wszystkich pierniczków kończymy dekorowanie razem i sprzątamy. Całość od momentu przygotowania ciasta do momentu posprzątania zajmuje u mnie 2 h.
Podczas pisania tego posta przyszło mi na myśl jeszcze jedno rozwiązanie, którego jeszcze nie praktykowałam. Możemy upiec pierniczki wcześniej i schować je do słoików. W wigilię rano lub w inny wolny dzień usiąść wspólnie z dziećmi i udekorować je. Następnie powiesić na choince lub schować ponownie do szczelnie zamkniętego pojemnika.

A na koniec podaję przepis na twarde pierniczki. Ja jak zwykle trochę go zmodyfikowałam dając 0,5 kg mąki i odpowiednio więcej pozostałych składników. Otrzymałam prawie 4 pełne blachy ciasteczek.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, pieprz)

Do ozdabiania pierniczków:
  • Po kilka obranych migdałów i orzechów
  • Wiórki kokosowe
  • Kolorowy maczek
  • Rodzinki
  • Lukier

Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód i łyżką wyrobić ciasto. Dodać cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajka. Następnie dokładnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Foremkami wykroić z ciasta pierniczki. Piec około 8 min ustawiając piekarnik na program góra i dół i temperaturę 180 stopni. Ostudzone udekorować. Smacznego :)


rozwałkowywanie ciastalukier zielony, posypka dekoracyjna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią: